Aktualno

Večina nevladnih organizacij na varovanje osebnih podatkov še ni pripravljena

14. maj 2018

Povezava do vira: https://www.cnvos.si/novice/2109/vecina-nevladnih-organizacij-na-varovanje-osebnih-podatkov-se-ni-pripravljena/

Pri uresničevanju prihajajoče uredbe o varovanju osebnih podatkov v nevladnih organizacijah se veliko dela. Vodja CNVOS-ove pravne službe Matej Verbajs, ugotavlja, da je v resnici največji problem ta, da se nevladne organizacije (zaradi pomanjkanja znanja) niti ne zavedajo, da delajo v nasprotju z novo uredbo. Dodaja še, da ga skrbi, da bo stanje podobno tudi po 25. maju.

Najjpogostejših težav, ki jih nevladne organizacije še niso odpravile:

1. Zbiranje podatkov na zalogo, to pomeni zbiranje in hrambo podatkov, ki jih organizacija trenutno ne potrebuje, bodo pa morda kdaj v prihodnje prišli prav, na primer davčne številke članov, za katere društvo meni, da lahko pridejo prav, če člani morda nekoč ne bi bili več prostovoljci, pač pa bi se jim izplačala kakšna nagrada za delo, in podobno.

2. Pogodbe s ponudniki IT storitev, oblačnih storitev ali računovodstva in drugimi t. i. pogodbenimi obdelovalci, kjer iz prakse ugotavljamo, da je v teh pogodbah običajno le neka splošna klavzula, da bo pogodbenik obdeloval in zagotavljal varovanje podatkov v skladu z zakonodajo, konkretnih določb, ki jih zahteva nova uredba, pa v pogodbah ni. Tukaj so še posebno pomembni vsebina, trajanje in namen obdelave osebnih podatkov in kategorije posameznikov, o katerih se osebni podatki obdelujejo. Iz prakse ravno tako opažamo, da organizacije ne poskrbijo, da so delavci pogodbenika zavezani k zaupnosti osebnih podatkov, s katerimi delajo, in da nimajo sprejetih ustreznih tehničnih in organizacijskih ukrepov za varovanje osebnih podatkov.

3. Posredovanje podatkov o članih organizacije tretjim osebam. Še vedno precej nevladnih organizacij svojim financerjem, zvezam ali pogodbenikom posreduje informacije o svojih članih, pri čemer člani tega sploh ne vedo – tega v prihodnje nikakor ne bodo smeli več početi.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.