Aktualno

Dan inovativnosti v Primorsko-notranjski regiji zaznamuje tudi nevladni sektor

16. junij 2016

Regijsko stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije BOREO se pridružuje regijskemu dnevu inovativnosti na več področjih, pri čemer želimo posebej izpostaviti inovativnost naših podmladkov v nevladnih organizacijah z interaktivno delavnico, ki se bo odvila 16.6.2016 ob 16:00 uri v Cerknici Interaktivna delavnica "Mladi nevladniki - inovatorji prihodnosti"

Na področju inovativnosti javnega sektorja in aktivne civilne družbe, pa predstavljamo pobudo interaktivnega spletnega  orodja »Predlagaj občini«.

Predlagaj občini je spletna aplikacija, namenjena posredovanju pobud nevladnih organizacij in občanov občinam, ki zagotavlja sledljivost pobud in predlogov, obenem pa v primerjavi z obstoječimi podobnimi sistemi naslavlja širšo skupino odločevalcev na lokalni ravni. Predloge prek aplikacije tako predlagatelj posreduje ne le županu in občinski upravi, temveč naslavlja tudi svetniške skupine in posamezne občinske svetnike, ki se prek aplikacije lahko opredelijo do podanih pobud.

Tako je zagotovljeno širše obveščanje vseh ključnih akterjev, ki imajo moč odločanja v lokalni skupnosti, pridobimo pa tudi stališča samih svetnikov glede podanih predlogov, kar omogoča boljši vpogled v to, ali bo mogoče podano idejo izpeljati.

Na ravni komunikacije nevladna organizacija - župan iz različnih razlogov velikokrat prihaja do "komunikacijskega šuma", obenem pa pozabljamo, da župani niso edini oblikovalci politik občine. To so vsekakor tudi občinski sveti, ki sprejemajo odloke in druge akte občine, nenazadnje tudi ključnega, letni proračun. Prav zato je pomembno, da so člani OS vsaj obveščeni o pobudah, še bolje pa je, da se o njih opredelijo in jih v okviru občinskega sveta posredujejo in zagovarjajo. Aplikacijo si tako lahko predstavljamo kot nekakšno lobistično orodje NVOjev.

Celoten postopek posredovanja pobud bo potekal na sledeč način:
1. v aplikacijo vpišete pobudo ali predlog,
2. pobudo pregledamo v regijskim stičišču in jo odobrimo ali zavrnemo,
3. če je pobuda zavrnjena, predlagatelju pošljemo obrazložitev in ga pozovemo k problikovanju,
4. če je odobrena, jo objavimo na spletni strani in posredujemo na epoštne naslove župana, direktorja občinske uprave in občinskih svetnikov s povezavo do obrazca, kjer lahko posredujejo svoje mnenje, se opredelijo do pobude (pozitivno, negativno) oziroma navedejo, ali bo pobuda upoštevana in do kdaj,
5. prejeta stališča župana, občinske uprave in svetnikov se objavijo na spletni strani,
6. v kolikor se župan pobudo sprejme in navede rok, do katerega jo bo upošteval, spremljamo uresničevanje pobude in objavljamo napredek, predlagatelja pa o tem obveščamo,
7. v kolikor župan pobude ne sprejme, občinski svetniki pa so se do nje pretežno pozitivno opredelili, le-te pozovemo, da jo poskušajo uresničiti prek občinskega sveta oziroma prek komunikakcije s pozitivno opredeljenimi svetniki najdemo enega ali skupino, ki bo pobudo zagovarjal v občinskem svetu.

Del aplikacije bo tudi ocenjevanje dela županov, občinskih svetnikov in občinske uprave, ki bo omogočeno samo registriranim uporabnikom.

Menimo, da bo aplikacija "Predlagaj občini" pomembno prispevala k bolj transparentnemu posredovanju pobud in predlogov, seveda pa je najbolj pomembno to, ali jo bodo uporabniki, ki jim je namenjena, izkoristili.

Aplikacijo bomo razvili in testirali do konca leta 2016, ter je predstavili širši javnosti najkasneje naslednje leto ob Dnevu inovativnosti v regiji 2017
 

Spremljajte nas na Facebooku!


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.