Aktualno

V javni razpravi je Resolucija o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

22. april 2024

Povezava do vira: https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=16704

Ministrstvo za obrambo je v javno razpravo posredovalo Resolucijo o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih od 2024 do 2030.

Ob naravnih in drugih nesrečah ste nevladne organizacije s svojimi prostovoljci med prvimi, ki aktivno pomagate na terenu. Ste z dosedanjimi načini obveščanja in vključevanja v urgentne akcije in vsemi protokoli ravnanja zadovoljni? Kaj bi lahko še izboljšali/spremenili, da bi bila pomoč prizadetim hitrejša in bolj učinkovita?

Do srede, 15. 5. 2024, je v javni obravnavi Resolucija o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami do leta 2030 (ReNPVNDN 24-30).

Spodbujamo vas, da omenjeni dokument pregledate in nanj podate svoje predloge. Veseli bomo, če nas boste o tem obvestili na e-naslov: tatjana.rant@boreo.si.

Za kakršna koli vprašanja sem dosegljiva tudi na gsm številki 041982781.

Kot vemo, se je Slovenija v zadnjih letih večkrat soočila z izrednimi razmerami, ki so terjale kolektivni družbeni in državni odziv, od zdravstvene Covid epidemije do hujših vetrolomov in požarov ter lanskih uničujočih poplav. Omenjeni predlog resolucije poleg poklicnih struktur opredeljuje tudi vlogo javnih reševalnih služb in NVO: prostovoljska gasilska društva, jamarska in potapljaška društva, gorske reševalne službe, Rdečega križa, skavtskih in taborniških organizacij, radioamaterjev, letalskih klubov, planinskih društev in organizacij za varovanje okolja, enot reševalnih psov ipd. V izrednih razmerah ste prav nevladne in humanitarne organizacije prepoznane kot tiste, ki zaradi svojega poslanstva, hitre odzivnosti in sposobnosti mobilizacije članstva in prostovoljcev prevzamete velik del bremena ob naravnih in drugih nesrečah in zato je pomembno, da vam pri učinkovitem vključevanju in opravljanju svoje vloge to omogočijo tudi področni dokumenti. Zdaj oziroma do 15. 5. je še čas, da vplivamo na njihovo vsebino.

Na tem področju deluje tudi delovna skupina mreže stičišč ZaNVO, ki namerava skupaj z relevantnimi organizacijami in institucijami analizirati dosedanje odzive na izredne razmere in opozoriti na primere dobrih kot tudi manj dobrih praks s ciljem, da se vsi opolnomočimo in povežemo za še bolj učinkovito ravnanje ob podobnih situacijah. Na to temo bomo jeseni priredili tudi nacionalni posvet, o čemer vas bomo še pravočasno obvestili.

Komentarje in predloge lahko podate do 15. maja 2024 prek portala e-demokracija.

Spremljajte nas na Facebooku!


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.