Društvo Hiša kulture v Pivki

Hiša kulture v Pivki je osrednja galerija za sodobno umetnost v prostoru med Ljubljano in Koprom. Osnova delovanja galerije je razstavni program, ki predstavlja tekočo produkcijo slovenskih umetnikov in umetnic v obliki osebnih razstav, ob tem pa pripravimo najmanj eno tematsko, problemsko ali študijsko razstavo letno. Razstavni program predstavlja delo umetnikov in umetnic, ki izkazujejo inovativne avtorske pristope, med njimi pa je posebno mesto namenjeno mladim umetnikom, kvalitetnim regionalnim umetnicam, ki so drugje (še) neznane, umetnikom, ki se še posebej ukvarjajo z grafiko, in umetnicam, ki delujejo neodvisno (subkulture ipd.).

Poleg razstavnega poteka več podpornih programov, med katerimi je najpomembnejši ustvarjalni, ki ga vodi akademski slikar Leon Zuodar. Program poteka v grafičnem ateljeju, ki že od vsega začetka deluje v okviru Hiše kulture ter predstavlja eno ključnih prednosti in posebnosti tega prostora. Program je namenjen ustvarjanju, izobraževanju in delovanju na področju grafike, predvsem v tehnikah propustnega (sitotisk) in visokega tiska (lesorez, linorez).

Prav tako je pomemben tudi izobraževalni program, ki ga vodi pedagoginja Mateja Premrl. Program skozi različne dejavnosti ob razstavah spodbuja razumevanje sodobne umetnosti, galerijo pa spreminja v prostor igranja, raziskovanja in uresničevanja novih zamisli. V okviru programa organizirajo ustvarjalne delavnice ob vsakokratni razstavi, različne oblike druženja v galeriji in dejavnosti za organizirane skupine otrok in mladostnikov.

Poleg omenjenih poteka še program Odprta hiša, namenjen predstavljanju osebnih projektov članov ekipe, in Zinko Tiček, ki deluje kot manjša čitalnica, razstavni in prireditveni prostor, kjer predstavljamo sodobno zinovsko produkcijo, grafične knjige in knjige umetnika v obliki raznovrstnih dogodkov, odprtih za najširšo javnost.

Stranski učinek programov, ki jih izvaja Hiša kulture, je oblikovanje stalne zbirke grafičnih del, ki trenutno vključuje okrog 50 umetnic in umetnikov iz Slovenije in tujine ter šteje nekaj več kot 150 kosov. Vsa dela iz zbirke, med katerimi so grafične mape, grafična dela na različnih podlagah, grafične knjige in zini, so stalno razstavljena v ločenem prostoru in si jih je mogoče ogledati v času odprtosti galerije. Večina del iz zbirke je na razpolago tudi za nakup.

Povezave

Kontakt

Naslov: Snežniška cesta 2
Pošta: 6257 Pivka
   
Epošta: hkpivka@gmail.com
Spletna stran: https://hisakulturepivka.com/
   

Fotogalerija


  • : _hia-kulture-v-pivki_28.jpg
  • : _hia-kulture-v-pivki_77.jpg
  • : _hia-kulture-v-pivki_68.jpg
Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.