Smučarski klub Cerknica

Smučarski klub Cerknica smo družba preko 300 ljubiteljev zimskih radosti, ki z otroškim veseljem zremo skozi okno, ko zapade prvi sneg, in ne pospravimo smuči v kot niti tedaj, ko v dolinah že kolesarimo v kratkih hlačah. Kljub slabim zimskim razmeram v največji možni meri tudi letos sledimo osnovnim ciljem delovanja: doseganju vrhunskih rezultatov v biatlonu in smučarsko opismenjevanje ter športna vzgoja šolskih in predšolskih otrok, vzporedno tudi skrb za množičnost in rekreacijo mladine ter starejših in nenazadnje organiziranje tekmovanj in tečajev.
Klubske organizirane aktivnosti obiskuje preko 150 otrok: športna vzgoja otrok s smučarskimi treningi, treningi in priprave biatlonskih tekmovalcev, izvedba zimovanj na Rogli, smučanje na Slivnici na urejeni progi za prve smučarske korake.
Tudi organizacije različnih dogodkov nam grejo vse bolje, v letu 2022 smo organizirali 4 večje dogodke, ki so prepoznavni tudi široko čez občinske meje: Državni pokal v biatlonu na Pokljuki, državno tekmovanje Rolke Cerknica, smučarski sejem in skupaj s Športno zvezo Cerknica Tek ob Cerkniškem jezeru.
Za doseganje zastavljenih ciljev je potrebno dolgotrajno, strokovno in sistemsko delo, ki mora biti podprto z ustrezno opremo in infrastrukturo.
Tako smo leta 2020 pristopili k izgradnji biatlonsko smučarskega centra Srebrno jezero v Cerknici, ki omogoča kakovostne treninge in prispeva k popularizaciji biatlona, teka na smučeh in smučanja v lokalnem okolju.
Lega centra na obrobju Cerknice je odlična zaradi zimske senčne lege, izjemnega posluha lastnikov, Ribiške družine Cerknica in Agrarne skupnosti Cerknica, pozitivne naravnanosti sosedov ter dobre dostopnosti občanom.
Prva faza izgradnje je že bila uspešno izvedena in je vključevala:

  • izgradnjo tekaških prog, napeljavo vode za izdelavo snega s hidranti in črpalko,
  • izgradnjo strelišča,
  • izgradnjo klubskih prostorov, servisnega dela, strojnice (agregat, črpalka) in skladišča,
  • nabavo opreme za izdelavo snega in urejanje prog (2 snežna topova in snežni teptalnik), sofinancirane s strani Občine Cerknica, za kar je s prijavo na razpis pridobila tudi sofinanciranje strani Fundacije za šport,
  • elektromontažna dela postavitve razsvetljave, kar omogoča športno udejstvovanje tudi v poznopopoldanskih in večernih urah v kratkih zimskih dneh,
  • izgradnjo nove dostopne ceste centra s strani Občine Cerknica.

Leto 2023 je za nas prav posebno, saj obeležujemo 50 let delovanja in smo se odločili, da ta mejnik poudarimo tudi skozi podobo logotipa, oblačil in ostalih promocijskih sredstev. Priznani oblikovalec vizualnih komunikacij, ilustrator in vizualni umetnik Martin Petrič je posodobil klubski logotip Cerkniškega cuprnika ter pripravlja novo podobo klubskih oblačil.

Ciljev za naprej nam v SK Cerknica ne manjka. Želimo urediti še dodatnih 3 do 5 km prog za tek na smučeh in te delno tudi asfaltirati za namen poletnih treningov na rolkah. Asfaltiranje prog je namreč pomembno, saj trenutno treningi otrok na rolkah potekajo na občinskih in republiških cestah. Tako si želimo predvsem otrokom začetnikom zagotoviti popolno varnost in jih umakniti s prometnih cest.
Na območju centra načrtujemo tudi izgradnjo manjšega smučišča za prve zavoje na smučeh najmlajših in drsališča ter igrišča za InLine hokej, da se ljubitelje drsanja preusmeri z območja ranljivega naravnega okolja Cerkniškega jezera.
Skupaj z Ribiško družino Cerknica potekajo dogovori o izgradnji ribnika in ureditev prostora za taborjenje. Ribnik bi hkrati služil za zajetje vode, ki bi se v sušnih obdobjih, ko v Cerkniškem jezeru ni vode, koristila za gašenje požarov in bi tako pripomogel k večji požarni varnosti, čemur je naklonjena Služba za civilno zaščito Občine Cerknica. V zimskih mesecih bi voda v ribniku služila za umetno zasneževanje prog za tek na smučeh in smučišča.

Kontakt

Naslov: Gerbičeva 32
Pošta: 1380 Cerknica
   
Spletna stran: www.ski.cerknica.net
  www.facebook.com/skcerknica
   
Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.