Turistično društvo Pivka

V TD Pivka največ časa posvečamo organizaciji prireditev, prav vsak lahko najde nekaj zase – od športnih prireditev kot so kolesarjenja in pohodi, kulturnih prireditev in organizacije slikarskih, kiparskih in fotografskih razstav, do različnih tematskih predavanj – potopisnih večerov, predavanj o olepševanju okolice, pa tudi kmetijsko obarvana predavanja so zanimiva, saj želimo poudariti pomembnost lokalne samooskrbe, ki je v sozvočju z naravo.

Veliko pozornost v TD Pivka namenjamo varovanju narave in okolja, z vsakoletno tradicionalno čistilno akcijo obeležujemo svetovni dan vode in zemlje. V času pandemije covid-19, so se ljudje obračali nazaj v naravo, nekateri žal zelo neodgovorno in egoistično, kot človeštvo smo se soočali (in se še) z vse večjo prisotnostjo razpršenih odpadkov v naravi. Tako je TD Pivka začelo kampanjo ozaveščanja, ki smo jo poimenovali »smetek«, kot slovenski odgovor na mednarodni »plogging«. To aktivnost je podprla tako Turistična zveza Slovenije kot tudi Slovenska turistična organizacija.

V sodelovanju s Krajinskim parkom Pivška presihajoča jezera vsako leto organiziramo več dogodkov povezanih z občudovanjem in spoštovanjem narave – vse od tradicionalnih pohodov in kolesarjenj med Pivškimi jezeri, decembrskega nočnega pohoda z baklami na Sv. Trojico, do specializiranih butičnih dogodkov, kot so opazovanje ptic, metuljev, spoznavanje botanike na območju jezer, poznavanje užitnih rastlin in še mnogo več.

Prireditev Pivški shod, praznik šempetrskega zavetnika svetega Petra, do danes ostaja tradicionalna in je hkrati najzahtevnejši dogodek za društvo, tako organizacijsko kot finančno. V zadnjih letih smo programu dodali še kmečke igre, kjer v različnih izzivih med seboj tekmujejo skupine mladih iz lokalnega okolja, pa tudi iz drugih koncev Slovenije. 

Vsako leto ob svetovnem dnevu živali zbiramo hrano in druge potrebščine za zapuščene živali, ki jo nato podarimo lokalnim društvom in zavetiščem za zaščito živali.

Tudi na pomoči potrebne ljudi ne pozabimo. V sodelovanju z RK in Karitas so za božične praznike občanom podarili piškote, jabolka, čokolade, čaje, kavo.

Zelo pomemben član TD Pivka je Martin Krpan, ki ne manjka na nobenem promocijskem dogodku. Impersonator Andrej Godina je namreč z igranjem vloge Krpana začel prav v TD Pivka.

Smo tudi odlični promotorji lokalne kulinarike, na dogodkih vedno pripravljamo krompir v zevnici, ki ga skuhamo v kotlu in ponudimo obiskovalcem. Več let smo branili prvo mesto na tekmovanju v kuhanju krompirja na kmetijski tržnici v Ilirski Bistrici, tudi na televiziji smo se večkrat predstavili.

S svetovno priznanim miksologom opojnih pijač, barmanom Mariem Markovićem smo razvili »lokalne koktajle« in jih poimenovali Krpan, Cesarica in Kobilica in so trenutno na voljo v Šempjtr baru v Pivki..

Radi sodelujemo in se povezujejo tudi z drugimi društvi in organizacijami iz domače občine in širše. Udeležujemo se sejmov in drugih predstavitev, kjer se bolj kot na predstavitev društva osredotočamo na promocijo zanimivosti in turistične ponudbe v Pivki.

Želimo si, da se nam pri delu v društvu pridružijo iskrivi in veseli ljudje, ki bodo pomagali narediti pivško občino turistično še bolj prepoznavno, privlačno in prijazno.

Kaj smo res dobro naredili?

Turistično društvo Pivka že vrsto let skrbi za promocijo lepot in znamenitosti Pivke ter okolice. Vodilo društva je spodbujanje turizma in ohranjanje tradicije ter naravne in kulturne dediščine kraja, s ciljem zagotoviti boljšo kakovost življenja lokalnih prebivalcev in obiskovalcev.
Med številnimi projekti, ki jih društvo organizira skozi vse leto, zagotovo izstopa Pivški shod s kmečkimi igrami. To je največja prireditev društva, ki poteka vsako leto na god svetega Petra (konec junija ali začetek julija).
Pivški shod s kmečkimi igrami je prireditev, ki ohranja tradicijo in kulturo kraja ter privablja številne obiskovalce od blizu in daleč. Na shodu se zberejo domačini in gostje, ki si ogledajo različne aktivnosti, kot so nastopi folklornih skupin in ansamblov, sejmi ročnih del, razstave lokalnih pridelkov in izdelkov…
Največjo pozornost pa zagotovo pritegnejo kmečke igre, ki so sestavljene iz različnih izzivov in spretnostnih nalog, ki jih morajo ekipe izvajati čim hitreje in bolje. Med igrami so na primer vleka vrvi, prenašanje težkih bremen, tek z ovirami, prelivanje vode in še mnogo drugih. Vse igre so narejene na način, da odražajo tradicionalne dejavnosti in spretnosti, ki so bile nekoč pomembne za kmečko življenje v Pivki in okolici.
Pivški shod s kmečkimi igrami ni le zabava za obiskovalce, ampak tudi velik izziv za organizatorje. Turistično društvo Pivka mora namreč poskrbeti za celotno logistiko in pripravo prireditve, kar zahteva veliko truda, časa in sredstev. A kljub temu je vsako leto uspešno izveden in predstavlja eno izmed najbolj priljubljenih in obiskanih prireditev v občini.
Če želite doživeti pravo kmečko vzdušje, spoznati bogato zgodovino kraja in se zabavati ob spretnostnih igrah, je Pivški shod s kmečkimi igrami zagotovo prireditev, ki si jo ne smete zamuditi.
Poleg Pivškega shoda s kmečkimi igrami Turistično društvo Pivka organizira še številne druge dogodke in aktivnosti, kot so tematski pohodi in ekskurzije, degustacije lokalne hrane in pijače, predavanja, kolesarjenja, čistilne akcije….
Društvo se lahko pohvali tudi s številnimi partnerstvi in sodelovanji z drugimi organizacijami v regiji, ki skrbijo za ohranjanje narave in kulturne dediščine in promocijo turizma. S svojim delom in prizadevanji so uspeli privabiti veliko obiskovalcev, ki so navdušeni nad lepotami kraja in gostoljubnostjo domačinov.
Če se odpravljate na izlet v Pivko ali okolico, ne pozabite obiskati turističnega društva in se pozanimati o dogodkih in aktivnostih, ki jih organizirajo. Zagotovo vam bodo znali svetovati in pomagati pri načrtovanju vašega izleta.

Kontakt

Naslov: Kolodvorska cesta 5
Pošta: 6257 Pivka
   
Epošta: td.pivka@gmail.com
Spletna stran: https://www.facebook.com/tdpivka
   

Fotogalerija


  • : krompir-v-zevnci_turistino-drutvo-pivka_12.jpg
  • : miklavzev-sejem_turistino-drutvo-pivka_59.jpg
  • : pohod_turistino-drutvo-pivka_80.jpg
  • : shod1_turistino-drutvo-pivka_49.jpg
  • : shod2_turistino-drutvo-pivka_84.jpg
Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.