Vsi smo del skupnega sveta

Nevladne organizacije smo temelj družbe. Ne glede na dejavnost, s katero se ukvarjamo. Nudimo inovativen in vključujoč prostor, ki omogoča vsem deležnikom in posameznikom dejavno udeležbo v razvoju družbe. Smo kreator idej, pospeševalnik socialnih inovacij, produktov in storitev.  Da lahko tvorimo celoto, imamo v regiji tudi  podporno mrežo, skozi katero ponujamo naše storitve in s pomočjo katere lahko zagovarjamo stališča in nove predloge. Pomočjo slednje se lahko povezujemo in združujemo v lokalna in čezsektorska partnerstva.


Pomen tega partnerstva pa ni le v tem, da si organizacije med seboj pomagamo. Pomembno je zaradi mreženja, spoznavanja novih ljudi, novih ver, drugih običajev in kulture ter rasti organizacije.


Pomembnost povezovanja je tudi v ljudeh. S povezovanji rastemo ne samo kot posamezniki, temveč tudi kot družba. Zakaj je to tako pomembno, se sprašujemo?


Skozi celotno fazo našega razvoja se soočamo z mnogokaterimi stereotipi. In skozi njih sodimo? Ste kdaj razmišljali o predsodkih in stereotipih, ki jih imate do drugih? Ali o tem, kako vas vidijo drugi? Ste polni stereotipov o muslimanih, priseljencih, duhovnikih, istospolno usmerjenih, Romih ali invalidih? Ste pomislili, da je to zato, ker do sedaj niste imeli prave priložnosti govoriti z eno od naštetih oseb in jih spoznati? Redkokdaj pa se vprašamo, ali smo res mi lahko tisti, ki sodimo? Ali vemo, kakšno je njeno ali njegovo življenje v resnici? Kakšno zgodbo v sebi skriva nek posameznik.


V ta namen je nastal projekt Živa knjižnica. Primarno so projekt pričeli izvajati v organizaciji Društvo informacijski center Legebitra, sledeč njihovemu primeru dobre prakse in v sklopu partnerstva pa se je Živa knjižnica začela seliti tudi po ostalih krajih po Sloveniji.
S pomočjo branja živih knjig razbijamo stereotipe. Spreminjamo svoje mišljenje, se poglobimo vase in v svoje razmišljanje. Takrat se šele začnemo zavedati, kdo smo kot človek. 


Zato vabljeni, da v poletnem času kdaj obiščete knjižnico, kjer knjige govorijo!

 

Petkova iskrica
Ti si del mene, jaz sem del tebe, skupaj sva celota. Oba sva živa knjiga!


 

Spremljajte nas na Facebooku!

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.