V prihodnost brez odpadkov

Zero waste ukrepi so pot prihodnosti do lepše družbe, družbe z manj oziroma v idealnem pogledu tudi popolnoma brez odpadkov. Za zero waste naravnanost se odloča vse več slovenskih občin, ki se tematike lotevajo vsaka na svoj, malce drugačen, predvsem pa inovativen način. Različnim rešitvam in ukrepom smo bili priča na študijskem obisku dobrih praks, ko smo s predstavniki občin, komunalnih podjetij in nevladnih organizacij obiskali dve organizaciji, ki se posvečata predvsem zmanjševanju (mešanih) odpadkov in ponovni uporabi. Na Vrhniki se denimo s problematiko zmanjševanja odpadkov ukvarjajo že desetletja, certifikat zero waste občine pa so pridobili leta 2014. Velik poudarek dajejo predvsem ozaveščanju, izobraževanju ter informiranju občanov, ki vestno ločujejo odpadke. Uspelo jim je doseči kar 83 % stopnjo pravilno ločenih odpadkov.

 

Eden izmed načinov, kako lahko vsak od nas pripomore k zmanjšanju odpadkov oziroma sledi zero waste smernicam, je ponovna uporaba rabljenih oblačil, pohištva in predmetov. Pred nakupom novega izdelka je smotrno dobro premisliti, kje in od koga ga nameravamo kupiti, koliko časa ga imamo namen uporabljati, predvsem pa ali res potrebujemo nov izdelek oziroma ali obstaja bolj trajnostna možnost. Odgovorno nakupovanje je eden izmed načinov, kako lahko prispevamo k zmanjševanju odpadnih materialov. Odličen primer prakse ponovne uporabe lahko najdemo v Krškem, kjer so se na zavodu Knof zelo resno lotili reševanja te problematike. Usmerili so se v popravila, predelavo in ponovno rabo tako pohištva kakor tudi rabljenih oblačil, ki jih nato na več lokacijah prodajajo v butičnih prodajalnah pod imenom Stara šola.

 

Glede na dobre prakse, ki se pri nas uveljavljajo, napovedujemo in upamo, da se bodo tovrstne prakse uveljavile kot stalnica v razvojnih programih občin po vsej Sloveniji. O tej tematiki smo govorili tudi na sestankih z županoma občin Pivka in Ilirska Bistrica, Robertom Smrdeljem in Gregorjem Kovačičem. Predvsem v Ilirski Bistrici že načrtujejo vključevanje zero waste ukrepov, s posameznimi aktivnostmi pa se spogledujejo tudi v Pivki. Ker si želimo izboljšanja in aktivnosti na to tematiko v celi regiji, se bomo s predstavniki občin, komunalnih podjetij in nevladnih organizacij dobili na sestanku v ponedeljek, 20. 3., ob 10. uri v Večgeneracijskem centru Cerknica (Čabranska ulica 9).

 

 

Upravljanje z odpadki je zagotovo tema, ki jo je treba naslavljati dolgoročno in z veliko mero predanosti ter na ta način znatno prispevati k ohranjanju okolja in dvigu kakovosti življenja tako v mestih kot na podeželju.

Spremljajte nas na Facebooku!

NVO Dogodki

 

Aktualni razpisi


Kontakti

Sedež: Vilharjeva ulica 14 Pisarna: Veliki Otok 44b 6230 Postojna
Tatjana Rant
vodja projekta
Tina Žigon
strokovna sodelavka
Samo Vesel
strokovni sodelavec

Naložbo sofinancira Republika Slovenija iz Proračuna RS za leto 2019–2023 v okviru proračunske postavke PP 180151 – Sklad za nevladne organizacije.